Om du vill göra cider eller äpplevin (cider är ett mousserande äpplevin), använd helst så söta och smakrika äpplen som du kan hitta. Blanda om möjligt flera olika sorter och ta gärna med en del av någon sträv (garvsyrerik) sort. Tannin eller Garvsyra, Wikipedia
När du mustat häller du musten tillsammans med en påse vinjäst i en jäshink av plast med tättslutande lock (finns att köpa i musteriet).
Väl hemma monterar du ett vattenlås och placerar jäshinken i rumstempratur.
Efter några få dagar börjar det klucka i jäsröret och processen är i full gång. Nu är det bra att placera jäshinken källarsvalt och gärna högt på ett bord eller bänk för att underlätta senare omtappning.
Jäsningen tar från några veckor upp till ett par månader. Du märker att det är klart när kluckandet avtar för att sedan stanna av. Då är det dags att tappa om cidern med en hävert (plastslang) till ett annat kärl utan att bottensatsen kommer med. Ställ sedan cidern så kallt som möjligt (den skall inte frysas) några veckor för att klarna.
(Omtappningen kan hoppas över om du är lat och inte kräver en helt klar cider)
Sedan är det dags att buteljera. Glasflaskor funkar för stilla (icke mousserande) cider. Vill du ha bubblor så tillsätt max en snabbsockerbit (eller en liten tesked strösocker) per liter och skaka om. En sekundärjässning startar och efter några månader har du -om allt gått enligt planerna- en välsmakande frisk och mousserande dryck. Observera att du för den mousserande varianten behöver flaskor som tål visst tryck. PET-flaskor brukar fungera bra. Och lagra dom inte på fina mattan om olyckan skulle vara framme och spränga en flaska.
Tänk också på att denna goda och läskande dryck kan anta en alkoholhalt som ibland närmar sig vinstyrka. Alltså inget du bör bjuda barn och bilförare på!
På rosenhill brukar vi även anordna en ciderkurs varje år. Se kalendariet på evenemangsidan för uppkommande evenemang och kurser på Rosenhill.